Music Freedom Day
Musik är inget brott, det är en mänsklig rättighet

Tänk dig en värld utan musik. Eller en värld där vi är tvungna att tänka oss för när vi skapar en inspirerande text och harmoniska toner. Att det vi väljer att skapa med vår kreativitet är något vi riskerar fängelse, eller ännu värre, döden för.


Detta är tyvärr något som faktiskt pågår dygnet runt, på många platser i vår värld. En företeelse väl värd att kämpa mot och som danska organisationen Freemuse brinner för. De jobbar med att synliggöra problemen på många olika plan och i flera sammanhang.


Det är Freemuse som ligger bakom ”Music Freedom Day”. En dag som uppmärksammas 3 mars varje år i flera länder och med olika projekt. Tanken är att fokusera på ett specifikt problem vart år och i år ligger allt fokus på kvinnliga artister som motarbetas på ett eller annat sätt.


Ett hedervärt arbete med mycket slit som verkligen tål att uppmärksammas och som vi vill låta dig ta del av. Finner du detta intressant så finns här mer att läsa.


http://freemuse.org/
http://musicfreedomday.org/


Washologi - ren logik som ger vardagen den där lilla extra guldkanten

Har du någon gång reflekterat över hur mycket tvättmedel och sköljmedel vi numera använder så har du säkert precis som vi kommit fram till att det är onödiga mängder. Det är inte hälsosamt varken för oss eller naturen. Dessutom ökar allergier i takt med att vi väljer att använda parfymerade produkter i tid och otid. Dessa parfymer är utvecklade att dofta så länge som möjligt, något som ofta innebär hälsofarliga och allergiframkallande ämnen.


Men det går att få ren, väldoftande tvätt som orsakar minimal skada på naturen och oss själva!


Med Washologis produktserie hittar du allt du behöver för att tvätta rent på ett effektivt sätt samtidigt som du skonar miljön och oss själva. Det räcker att använda mindre mängd av Washologis tvättmedel jämfört med traditionella märken. Dessutom är parfymen som används i tvättmedel och sköljmedel så skonsamma som möjligt och orsakar varken allergi eller huvudvärk! Drygt och väldoftande, hur bra är inte det?


Små knep för att få kläderna att hålla riktigt länge är att se till att knappar och dragkedjor är stängda innan du slänger dem i maskinen; tvätta ömtåliga plagg i tvättpåse; lufttorka så långt det är möjligt och tvätta efter tvättrådsrekommendationer. På så sätt kommer du kunna njuta av dina kläder under lång tid!


Och innan du väljer att tvätta ett plagg som inte är smutsigt finns ju alltid möjligheten att vädra det, oftast räcker det långt. Med Washologis linnevatten kan du också fräscha upp plaggen mellan tvätt. Perfekt då du har ömtåliga plagg du är extra rädd om.Orrefors Difference
Vinglasen som förstärker egenskaperna i olika viner

Samma vin kan dofta, och därmed smaka, helt olika beroende på i vilket glas det serveras. Därför har varje smaktyp fått ett eget glas i Difference-serien, formgivet för att ta fram det mesta av doft och smak. Serien är formgiven av Erika Lagerbielke i nära samarbete med vinskribenten Bengt-Göran Kronstam.
Difference Crisp lyfter fram de karaktärstypiska nyanserna
genom att glaset förhöjer upplevelsen av friskhet och arom.
Det krispiga vita vinet liksom många roséviner utmärks av
syra och fräschör.

Glaset passar till krispiga vita viner, exempelvis ung Riesling,
ung Chardonnay, Sauvignon Blanc samt de flesta roséviner.

Difference Fruit låter vinets aromer utvecklas och blomma
fritt. Det fruktiga vita vinet är ofta aromatiskt, nästan kryddigt
och generöst fylligt.

Glaset framhäver komplexiteten i fruktiga viner,
exempelvis klassiska vita bourgogner, mogen Riesling
och Chablis, Chardonnay från Nya Världen och Verdicchio.

Difference Primeur låter de unga aromerna utvecklas i ett
glas med stor luftvolym. Det unga röda vinet är präglat av
druvans karaktär och bärig friskhet.

Glaset passar till alla unga röda viner, oavsett druva.


Difference Mature framhåller det mogna vinets bouquet och
gör den mer tillgänglig genom att glasets stora yta låter
vinet andas djupt.

Glaset passar det mogna röda vinet
som över tid utvecklar komplexa smaker.
Vill du gå på djupet och bli riktigt säker på att matcha vin med rätt glas?
Via Orrefors har du möjlighet att boka in en vinprovning där just Difference-serien används. Utmärkt som företagsevent eller högtidsgåva.
Skrivet i samarbete med Orrefors